Pre správne fungovanie tohto webu využívame súbory cookies. Ak budete pokračovať v jeho prezeraní, súhlasíte s používaním súborov cookies.Pokračovať Viac informácií    
Jedálne.sk
Informačný portál
hromadného stravovania

Nová registrácia | Zabudnuté heslo
Hľadanie na webe
Vyhľadajte si dodávateľa v databázi
Napíšte nám odkaz
Hodnotenie článku:       
Robíme to u nás správne? Aké sú výsledky kontrol ŠVPS?

Robíme to u nás správne? Aké sú výsledky kontrol ŠVPS?

Vložené 15.2.2016 | Autor: Pavel Ludvík
Štátna veterinárna a potravinová správa pravidelne publikuje výsledky svojich kontrol. Sú zaujímavé pre všetkých, ktorí sa zaoberajú spracovaním potravín. Čo môžu povedať školským jedálňam?
Článok bol zverejnený pred viac ako 1 rokom,
a preto môže obsahovať už neaktuálne informácie.

Kontroly hygienikov sú v stravovacích zariadeniach časté. Bohužiaľ sa len málo dozvedáme o tom, aké sú ich závery. Popis zistených skutočností, závad, nedostatkov, ale aj príklady dobré praxe by boli veľmi cenné, pretože majú oveľa väčší účinok ako stokrát opakované pokyny na školeniach.

Niekoľko raz som mal možnosť pozrieť verejne prístupnú fotodokumentáciu závad, ktoré hygienici  našli v stravovacích zariadeniach: zábery boli niekedy otrasné, ale veľmi inštruktívne a nedá sa na ne zabudnúť.

V roku 2013 previedli slovenskí hygienici v jedálňach väčší množstvo kontrol a výnimočne zverejnili niektoré závery na internete. Od tých dôb nič a tak asi jedinou inštitúciou, ktorá pravidelne zoznamuje občanov a podnikateľov s výsledkami kontrol, je Štátna veterinárna a potravinová správa. Tá sa zameriava najmä na výrobcov a distribútorov, na sklady a predajne, kde je situácia trochu iná než v školských jedálňach, ktoré sa zaoberajú prípravou jedlá.

Zásady prevádzkovej hygieny sú však všade rovnaké, všade platia rovnaké princípy pre skladovanie potravín, všetky subjekty riešia rovnaké problémy so zamestnancami a majú rovnaké problémy s financiami. Preto sa na správy ŠVPS o výsledkoch úradných kontrol môžu pozrieť aj školské jedálne a inšpirovať sa pre vlastnú prax.

Čo hovoria správy ŠVPS

Správy sú zverejňované pravidelne každý mesiac, obsahujú sumárne údaje, nie presnú identifikáciu skontrolovaných prevádzok, zoznamy nedostatkov sú však veľmi zaujímavé.

V decembri 2015 vykonali inšpektori ŠVPS celkom 3 289 úradných kontrol podľa zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách. Najviac kontrol bolo pochopiteľne v malých a stredných predajniach, zaujímavé však je, že tu našli aj najviac nedostatkov: závady boli v 15 % malých a 33 % stredných predajní. Ako to je u hypermarketov, sa zo správ nedá jednoducho zistiť, pretože čísla sú nejasné a možno obsahujú chybu.

Z celkového počtu kontrol potravín v mesiaci december 2015, bolo 252 úradných kontrol ukončených s jedným alebo viac nedostatkami. Celkove bolo uložených 61 blokových pokút, čo predstavuje hodnotu 3 021 eur. Ostatné nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií.

Zoznam nedostatkov je obsiahly

Prehľad nedostatkov je obsiahly a poskytuje bohatý materiál k zamysleniu pre všetkých, ktorí pracujú s potravinami, aj pre školské stravovacie zariadenia. Medzi oblasti, v ktorých boli najčastejšie zistené nedostatky, patrili:

  • Nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne označenie potravín
  • Hygiena technologického zariadenia a pracovné pomôcky
  • Hygiena budov
  • Hygiena prevádzkarne
  • Hygiena skladovania
  • Hygiena predaja 
  • Osobná hygiena

Nedostatky u výrobcov

Pracovné a technologické podmienky v skupine primárnych výrobcov sa pravdepodobne najviac blíži podmienkam školského stravovania. Pozrime sa preto na zoznam nedostatkov, ktoré ŠVPS u nich zistila:

  • diera v strope, špinavý strop, diera pri výťahu, opadaný náter, výtlky v podlahe;
  • spoločné skladovanie surovín a osobných vecí, chlieb v paletách na podlahe;
  • znečistená váha, opotrebované a špinavé plechy;
  • poškodený hygienický náter stien a stropu v časti na pečenie chleba;
  • pracovníci nemali vhodné pokrývky vlasovej časti hlavy;
  • v chladničke na suroviny boli skorodované mriežky, znečistený, poškodený vrchný povrch miešacieho stroja;
  • suroviny (vajíčka) uložené priamo na podlahe;
  • cukrárske výrobky uložené v neúčelových kartónových prepravných obaloch z ovocia a zeleniny;
  • spoločné skladovanie surovín s nebalenými cukrárskymi výrobkami;
  • nepredložené dodacie listy a dokumentácia prevádzky;
  • v prevádzke a v skladových priestoroch na suroviny a tovar boli uskladnené nepotrebné veci z domácnosti, zber papiera, hračky;
  • tovar ako aj suroviny boli priamo na podlahe;
  • skorodované veci nesúvisiace s činnosťou, začínajúca korózia na stropných osvetleniach;
  • nefunkčné osvetlenie, rozbité sklo okna v nevyužívanej miestnosti vedľa šatne.

Nedostatky v prevádzkach v obchodnej sieti

Podobné nedostatky našli inšpektori aj v obchodnej sieti. Časté boli situácie, kedy pracovníci manipulovali s nebalenými potravinami bez ochrannej sieťky na hlave. Opakovali sa prípady poškodených chladničiek alebo s počínajúcou koróziou. A ďalšie nedostatky?

  • znečistené podlahy skladov;
  • nepredložené doklady o pôvode tovaru;
  • skladovanie potravín pri nevyhovujúcej teplote;
  • mletý mäsový prípravok - deklarovaný skladovať od 0-4 °C bol skladovaný v mraziacom boxe spolu s hlbokozmrazenými potravinami;
  • prítomnosť zvieraťa - psa predavačky v predajných/skladových priestoroch predajne;
  • poškodená pracovná doska chladiaceho zariadenia, poškodené kryty osvetľovacích telies; chladiaceho zariadenia;
  • neaktualizovaný systém HACCP pre danú prevádzku;
  • nebola predložená, resp. nie je vedená evidencia o vykonanej sanitácii.

Školské jedálne majú isto vyššiu úroveň osobnej a prevádzkovej hygieny, príprava stravy pre žiakov ZŠ a MŠ to vyžaduje. Napriek tomu môžu byť zoznamy nedostatkov, ktoré pravidelne zverejňuje ŠVPS, aj pre nich zaujímavým čítaním, ktoré im nastavuje zrkadlo a núti ich sa pýtať: robíme to u nás správne?

Pripomeňme, že zásadami osobnej aj prevádzkovej hygieny v zariadeniach spoločného stravovania sa zaoberá vyhláška 533/2007 Z.z.


Viac o skladovaní potravín

Ing. Pavel Ludvík je vedúcim redakcie portálu Jedálne.sk

Diskusia k článku:
Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Sponzori portálu
TOP články mesiaca
Späť nahor
Partnerské portály:
Jídelny.cz, s.r.o., Farského 638/14, 326 00 Plzeň - Východní Předměstí, Česká republika
Telefón: +420 731 331 095, e-mail: info@jidelny.cz