Pre správne fungovanie tohto webu využívame súbory cookies. Ak budete pokračovať v jeho prezeraní, súhlasíte s používaním súborov cookies.Pokračovať Viac informácií    
Jedálne.sk
Informačný portál
hromadného stravovania

Nová registrácia | Zabudnuté heslo
Hľadanie na webe
Vyhľadajte si dodávateľa v databázi
Napíšte nám odkaz

Diskusia na tému Réžia pre cudzích stravníkov

Červeným príspevky za posledných dní
Lenka, 6.10.2017 12:56:26
Prosím, máte niekto skúsenosť s tvz. 100 % réžiou pre cudzích stravníkov? Doteraz máme réžiu pre zamestnancov školy aj cudzích stravníkov rovnakú. (vypočítaná je riadne podľa nákladov z minulého roka). Teraz sme dostali odporúčanie od zriaďovateľa, aby sme cudzím stravníkom navýšili réžiu o 100% oproti zamestnancom. Je na to nejaký predpis? Neviem o čo sa mám oprieť. Ďakujem
odpovedaťrozum a srdce, 6.10.2017 14:30:08
Cena jedla je rovnaká tak pre cudzieho stravníka, ako aj zamestnanca. Skladá sa z potravinových nákladov a režijných nákladov. Zamestnanec uhrádza menej za odobraté jedlo, pretože sa mu z ceny jedla odratáva príspevok zo sociálneho fondu a príspevok zamestnávateľa. Prosím, dajte vedieť, z akého predpisu zriaďovateľ vychádzal, keď odporúča 100 percentné navýšenie iba pre cudzích stravníkov (dôchodcovia-bývalí zamestnanci školy). Srdečná vďaka.
odpovedaťLenka, 6.10.2017 15:23:06
Nemám žiaden predpis, bolo to odporučené na pracovnej porade našej p. riaditeľke. Tak ja som sa snažila nájsť nejaký predpis, ale nič som nenašla. Preto sa pýtam či tu na tomto fóre niekto o tom nevie.
odpovedaťsirotka, 6.10.2017 18:01:48
Tak ak bude hodnota jedla cena potravín + réžia 3 €. 1,5 € potraviny 1,5 € réžia Celkom: 3€ Tak zamestnanci : 1,65 € 55 % hodnoty jedla platí zamestnávateľ, 0,25 € sociálny fond, stravnik l čiže zamestnanec zaplatí 1,1 € tak je to dokopy 3€. Cudzí stravník zaplatí 3€. Zriadovateô, asi myslel že 100% hodnoty jedla. A ja keď som nastúpila do ŠJ tak si mysleli kuchárky, že keď stravník cudzí zaplati podľa nich viac tak musí dostať viac rovnako všetci ako zamestnanci tak aj cudzí. Dlho to trvalo kým to pochopili.
odpovedaťLenka, 9.10.2017 11:08:18
Nie, zriaďovateľ nemyslel 100% hodnoty jedla. On myslel o 100% vyššie režijné náklady cudzím stravníkom oproti zamestnancom.
odpovedaťvedúca16, 6.10.2017 15:46:00
Ak by ste chceli navýšiť režijné náklady o 100%, tvorili by ste zisk, a v tom prípade by sa jednalo o podnikateľskú činnosť, čiže by ste museli mať vybavené všetky náležitosti, podávať daňové priznanie a platiť daň. Stravníkovi, aj keď cudziemu, môžete účtovať len skutočné náklady a všetkým rovnako - cudzím aj zamestnancom školy.
odpovedaťLenka, 9.10.2017 11:09:54
Aj ja si to myslím presne tak, ako ste to napísala, ale kde na to nájdem nejaký predpis alebo niečo, aby som mohla argumentovať ? Ďakujem
odpovedaťvedúca ŠJ, 9.10.2017 15:00:42
Prečo máte argumentovať predpismi Vy? Podľa mňa úradníci majú právnika, tak nech oni argumentujú, že chcú navýšiť réžiu o 100% pre cudzích. Na Vašom mieste by som im napísala, že nakoľko nie ste súkromná škola, ktorá môže vykazovať zisk. Réžia pre dospelé osoby je vypočítaná a nemôžete ju rozlišovať podľa protekcie, veku, rasy a podobne. Mne raz zriaďovateľ tiež napísal odporúčanie a potom mi pracovníčka, ktorá ho poslala povedala, že som mala rátať réžiu ako sa má, lebo to bolo len odporúčanie a nie príkaz. Hlavne si zistite, kto je zodpovedný a kto Vám podpísal to "ODPORUČANIE"
odpovedaťvedúca16, 10.10.2017 13:56:54
Každý účtovník musí vedieť, že ak vyberie viac, ako minie a niečo mu z toho vybratého zostane, tak je to jeho zisk a škola, ako rozpočtová organizácia nemôže tvoriť zisk. Z toho im potom logicky vyplynie, že nemôžu mať dvojakú réžiu, skutočnú a tú, z ktorej vytvorí zisk. A predpisy - zákon o účtovníctve, zákon o financovaní škôl a školských zariadení, zákon o dani z príjmu - a to sú len tie, ktoré mi momentálne napadli.

Sponzori portálu
TOP články mesiaca
Späť nahor
Partnerské portály:
Jídelny.cz, s.r.o., Farského 638/14, 326 00 Plzeň - Východní Předměstí, Česká republika
Telefón: +420 731 331 095, e-mail: info@jidelny.cz