Pre správne fungovanie tohto webu využívame súbory cookies. Ak budete pokračovať v jeho prezeraní, súhlasíte s používaním súborov cookies.Pokračovať Viac informácií    
Jedálne.sk
Informačný portál
hromadného stravovania

Nová registrácia | Zabudnuté heslo
Hľadanie na webe
Vyhľadajte si dodávateľa v databázi
Napíšte nám odkaz

Diskusia na tému Vylúčenie stravníka zo stravy

Červeným príspevky za posledných dní
Slávka, 18.5.2017 9:03:23
V posednej dobe sa mi zvyšuje počet stravníkov, ktorí si nechcú odhlásiť stravu a chodia pre obed do obedára celé týždene - výzva, že si majú odhlásiť stravu pre nich nič neznamená. Potom mám takých, ktorý si vyberajú jedlá ako v reštaurácii - lacné si odhlásia a drahé odoberajú. Vie mi niekto poradiť, či je možné takýchto stravnííkov vylúčiť zo stravovania??? (napr.: rodičovskou radou?) Ďakujem za info
odpovedaťIKA, 18.5.2017 12:55:59
Zdravím, asi by bolo možne urobiť si prihlasovcí lístok na stravu a doplniť to zásadami ktoré má stravujúci sa dodržiavať. Stravník ak to podpíše si je vedomý čo môže a čo nie.
odpovedaťSlávka, 18.5.2017 13:18:07
Oni sú oboznámení, že si to dovoliť nemajú, ale odpoveď je, že sa nemám starať, že si môžu robiť, čo chcú. Jediné, čo robím je, že mením jedálny lístok, ale to si len pridávam robotu.
odpovedaťSilvia, 23.5.2017 8:16:33
poradila by som, že takýchto stravníkov zadefinovať ako nepravidelný stravník- čo znamená, že platí stravné a aj réžiu na výrobu obeda.
odpovedaťexterná metodička, 25.5.2017 13:57:32
vedenie školy to si musí zakotviť do školského prevádzkového poriadku, ako sa majú stravovať zamestnanci. Do obedárov vydávate stravu v prvý deň nevyhlásenia, a to si zasa zakotvite vy do PP a tým ste chránené.
odpovedaťSlávka, 26.5.2017 7:40:42
Mám to zakotvené v PP, dokonca aj v prihláške na stravovanie, len ma zaujíma, či je možné za opakované porušenie - stravníka vylúčiť zo stravovania.
odpovedaťEdita KN, 29.5.2017 7:28:43
Milá kolegyňa, nevylučujte si stravníka, ale im k strave pripočítajte režijné náklady ako cudzí stravník, nakoľko má byť odhlásený a oni si to berú domov do obedára, ako odnášajú si stravu cudzí stravníci. Prajem výdrž.
odpovedaťvedúcaŠJ, 7.6.2017 14:04:00
Podľa akej vyhlášky či zákona si môžete dovoliť pripočítať režijné náklady???
odpovedaťkvietok, 8.6.2017 7:28:34
Stravný limit + Réžia = hodnota celého obeda Réžia sa vypočítava ročne spočítaním všetkých nákladov na školskú jedáleň za rok, vrátane mzdy, vydelí sa počtom odvarených obedov a vyjdu Vám náklady na jeden obed.
odpovedaťvedúca16, 8.6.2017 13:11:46
Od roku 2012 alebo 2013 je možné vyberať režijný poplatok aj od rodičov. Zriaďovateľ vydáva VZN, v ktorom určí úhradu od rodičov na nákup potravín podľa finančných pásiem vydaných ministerstvom školstva a môže určiť, že rodičia, resp. stravníci budú čiastočne prispievať na režijné náklady, môže to byť na každé jedlo, na mesiac, alebo to nemusí byť vôbec. Takto získané finančné prostriedky sú potom vlastným príjmom jedálne a podliehajú zákonu 523/2004 o rozpočtových pravidlách. Potom musí mať každé zariadenie vypočítané skutočné režijné náklady ( náklady na jedáleň za predchádzajúci rok : počet obedov = režijné náklady na jeden obed ). Takto vypočítané náklady na jedno jedlo spolu s nákladmi na nákup potravín podľa finančného pásma tvorí skutočnú cenu jedla, ktorá slúži na výpočet úhrady stravy za zamestnanca podľa Zákonníka práce, resp. ceny jedla pre cudzích stravníkov.
odpovedaťlussy, 8.6.2017 14:54:00
Kolegyne, mate pravdu ako sa vypočíta réžia a aká je cena jedla. Chcem ale podotknúť, že zamestnávateľ je povinný v zmysle ZP zabezpečiť stravovanie zamestnancovi školy, ak odpracoval na pracovisku 4 hod. To znamená, že 55 % z ceny jedla musí zamestnancovi uhradiť. V žiadnom prípade nemôžete účtovať zamestnancom školy režijné náklady. Pri finančnej kontrole by to neobstalo.
odpovedaťvedúca16, 8.6.2017 15:05:58
zamestnancovi vypočítate, resp. uhradíte ako zamestnávateľ min. 55% z ceny jedla, a cena jedla sa skladá z potravín + réžie na jedno jedlo + čiastočná úhrada réžie pre stravníka, ak ju máte. Nemôžete zamestnancovi počítať 55 % len z potravín.
odpovedaťvedúcaŠJ, 8.6.2017 15:12:57
Súhlasím Lussy. Áno viem o RN , ktorý určí zriaďovateľ VZN, čo znamená, že už má pripočítané v cene obeda RN stravník- teda o ktorom sa bavíme, ale nemôže mu znova počítať RN za to ,,že je vyberavý- nespratník,, Svoj voľne nemôžeme to robiť. Sú stravníci, že sa vyhlasujú podľa toho čo im chutí, alebo si dajú naberať do obedárov. pýtala som sa krajských metodikov a pod. Ak chceme niečo dosiahnuť musíme mať zakotvené vo svojom prev. poriadku ,ale aj riaditeľ vo svojom- čo znamená , že musí vedenie s tým súhlasiť... a sme tam ako pre tým, nakoľko nepôjdu proti svojim kolegom....

Sponzori portálu
TOP články mesiaca
Späť nahor
Partnerské portály:
Jídelny.cz, s.r.o., Farského 638/14, 326 00 Plzeň - Východní Předměstí, Česká republika
Telefón: +420 731 331 095, e-mail: info@jidelny.cz