Pre správne fungovanie tohto webu využívame súbory cookies. Ak budete pokračovať v jeho prezeraní, súhlasíte s používaním súborov cookies.Pokračovať Viac informácií    
Jedálne.sk
Informačný portál
hromadného stravovania

Nová registrácia | Zabudnuté heslo
Hľadanie na webe
Vyhľadajte si dodávateľa v databázi
Napíšte nám odkaz

Diskusia na tému Prosím o názor na jedálny líst

Červeným príspevky za posledných dní
Prosíme o dodržiavanie pravidiel diskusie, predovšetkým bodu 3 a 4. Príspevky, ktoré Pravidla porušujú, môžu byt odstránené alebo bude diskusia uzatvorená.
miko, 16.10.2011 18:49:18
Som začínajúca vedúca školskej jedálne. Snažím sa riadiť pri zostavovaní jedálneho lístka podľa vyhlášky a nových receptúr. Chcem vyskúšať postupne všetky nové receptúry a tak zistiť, čo sa ujme viac a čo menej. Sme ŠJ pri MŠ, ale varíme aj pre ZŠ. Neviem kde robím chybu a či je skladba môjho jedálneho lístka správna. Chcela by som vedieť názor starších a skúsených vedúcich, prípadne čo čím nahradiť. Poraďte čo robím nesprávne, lebo od začiatku školského roka majú určití rodičia pripomienky k skladbe mojích jedálnych lístkov. Aspoň nech viem, či sú na vine zlé JL alebo im vadí moja osoba. Prosím odpovedzte mi niekto. od 17.10.2011 do 21.10.2011 Pondelok Desiata: Chlieb na desiatu, Nátierka maslová s cokoládou Mlieko Obed: Polievka minestrone, Cestovina bez posýpky Posýpka maková na cestoviny Voda s ovocným sirupom Olovrant Puding vanilkový s kompótom Utorok Desiata Anglické chlebícky, Biela káva Obed: Polievka hovädzia, Cestovina Bravcové stehno pecené, Kapusta kyslá dusená Knedla kysnutá, Voda s ovocným sirupom Olovrant:Chlieb na olovrant celozrnný, Nátierka cibulová Caj cierny Streda Desiata: Chlieb na desiatu, Nátierka z redkovky a syra Mlieko s kávovinovou zmesou Obed: Polievka z vajecnej zápražky Mäsové gulky v paradajkovej omácke Varené zemiaky, Caj ovocný Olovrant: Pecivo tukové-lekvárová tašticka, Caj zelený Štvrtok Desiata: Chlieb na desiatu celozrnný, Nátierka šunková pena Mlieko s medom Obed: Polievka cícerová, Cestovina Kuracie prsia s ananásom, Ryža dusená Voda s ovocným sirupom Olovrant: Pecivo vodové-bagetky, Nátierka z rybieho filé Caj ovocný Piatok Desiata: Obložený sendvic, Caj ovocný Obed:Polievka portugalská, Rybie filé Zemiaková kaša II. Šalát z hlávkovej kapusty miešaný Voda s ovocným sirupom Olovrant: Ryžová kaša
odpovedaťms, 17.10.2011 6:59:53
Môj názor je málo čerstvej zeleniny, žiadne ovocie, samá cestovina, veľa sladkého mlieka, chýba citrón do čaju, zleninové oblohy. Ale berte to ako môj subjektívny názor, v žiadnom prípade Vás nechcem znechutiť .Prajem veľa šťastia v novej práci.
odpovedaťSilvia, 17.10.2011 7:42:02
Desiata a olovrant: veľa sladkého pečiva, nátierky bez zeleninovej oblohy. Tiež iba môj názor. Veľa šťastia.
odpovedaťveduca, 17.10.2011 8:00:53
dobré ráno, môj postreh k JL: pondelok-celý deň sladký, v utorok by mali byť zemiaky, každý deň má byť v JL surová zelenina,(šaláty, obloha na nátierkach, no a celkovo je viac sladkého jedla. Pozrite si JL na www.eskoly.sk. Veľa úspechov, všetci sa učime, nedajte sa odradiť.
odpovedaťmiko, 17.10.2011 11:17:01
Ako sa dá prihlásiť pre vstup na www.eskoly.sk. Bez prihlásenia to nejde, lebo nie sme v tom zozname. No o žiadnom hesle a prihlasovacom mene nikto nevie.
odpovedaťrk, 17.10.2011 13:58:48
na www.eskoly.sk sa dá dostať aj bez prihlásenia, máte tam možnosť dole nižššie-vstup bez prihlásenia, iba si vyberiete cez lištu obec a vo vedľajšej lište zariadenie, ktorého si chcete JL pozrieť.
odpovedaťdaniela, 4.11.2011 10:19:54

Príspevok odstránený z dôvodu porušenia Pravidiel.

odpovedaťdaniela, 4.11.2011 10:20:46

Príspevok odstránený z dôvodu porušenia Pravidiel.

odpovedaťrk, 17.10.2011 9:38:00
V pondelok máte celý deň sladký, sladká desiata alebo olovrant by mala byť vtedy, ak sú v hlavnom jedle zemiaky a aj to by som dala buď iba na desiatu alebo iba na olovrant sladké a druhá vec chýba vám tam zeleninové tzv. odľahčovacie jedlo. Začiatky sú ťažké, každý robí chyby aj skúsené vedúce. Prajem veľa optimizmu.
odpovedaťmiko, 17.10.2011 9:54:20
Ďakujem, za rady a postrehy...neskoro som si uvedomila, že celý pondelok je sladký, nabudúce si dám väčší pozor...zeleninové odľahčené jedlo som sa snažila nahradiť rybami, pretože ich nerobíme tak často. Čo sa týka zeleninovej oblohy k nátierkam, nedávala som ich to je pravda, lebo viac menej máme problém, aby ten chlebík zjedli deti s tou nátierkou...zeleninu nechcú vôbec, čo robíte v takom prípade? Budem sa potom snažiť zaraďovať viac zeleniny. Rodičia kritizujú, že deti nejedia za čo oni ako rodičia platia a názor rodičov je taký, že máme variť len tie jedlá, ktoré deťom chutia. Ďakujem za povzbudenie...keďže pripomienky boli len k desiatej a olovrantu, mám to brať tak, že hlavné jedlá by aj mohli takto byť?
odpovedaťlussy, 17.10.2011 9:58:58
Časová štruktúra nezodpovedá. Ryby sa považujú ako hlavné jedlo z mäsa. A aké Vám vychádzajú výživové hodnoty? Jedno s druhým súvisí.
odpovedaťzuzka, 19.10.2011 10:40:16
Ja chápem, že deti odmietajú čerstvú zeleninu. Práve preto je to aj o kuminkácii pri výdaji obedov. Naša pani hl.kuchárka spolupráci so mnou pri zostavoavní JL vždy špekulujeme, ako a kým spôsobm servírať napr. šalát, aby to bolo hneď ajna oko lákavé. Verte neverte, kým dovydá 350 obedov, tak sa jej "pení" z úst, čo presvieča deti, že ten šalát je aký zdravý a potrebný aby vyrístli a aby im to dobre myslolo aj počas vyučovania.Snaží sa to obrátiť niekedy aj na srandu, a väčinou to dieťa keď spoň si dá 2-3 sústa do úsť, už je to úspech aj náš. Bolo by dobré zorganizaovať v spolupráci so školou a "zainteresovať do toho aj "rodičov s deťmi" ochutnávky - šalát zeleninový, šalát ovocný - ve´d tie receptrúy ponúkajú širokú škálu, pozvať odborníka na besedu na tieto témy a pod. Viem, že časovo je to náročné za tak málo peňazí na výplatnej páske, ale bolo by to pre dobrú vec. Všetko pekne postupne. Takto môžete si získať aj priazeň rodičov, a poukázať im na to, že zdravie ich detí Vám tiež nie je lahostajné.
odpovedaťzuzka, 17.10.2011 10:07:11
Súhlasím s názormy. Veľa sladených nápojov, kľuden môžete dávať aj číru pitnú vodu. Nič sa nebojte, bude to dobré len to potrebuje čas. Každá sme niekedy začínali. Veľa úspechov.
odpovedaťmateson, 17.10.2011 16:08:00
Možem sa opýtat či Vám deti chcu pit číru pitnu vodu? A aku dávate?
odpovedaťJanka ZŠ, 18.10.2011 7:41:27
Ja som pitný režim vyriešila prístrojom Pi-voda, z ktorého si sami čapujú a je stále popri malinovke k dispozícii. Čiže deti majú na výber, či sladký nápoj alebo čistú vodu. Som prekvapená, že koľko detí bez problémov pije číru vodu. A je naplnený i vtedy ak máme k obedu mliečny nápoj. Doporučujem.
odpovedaťmateson, 18.10.2011 9:18:53
Možete si k tomu povedat niečo viac. Kde ste ho kupili, cena atd. Vopred dakujem
odpovedaťJanka ZŠ, 18.10.2011 9:31:17
dám Vám t.č. 0910785494, určite Vám vďačne poskytnú všetky informácie.
odpovedaťmateson, 18.10.2011 13:17:32
Dakujem.
odpovedaťzuzka, 19.10.2011 10:24:26
Áno, nakoľko máme verejný vodovod, voda je kontrolovaná, je nezávadná.
odpovedať, 17.10.2011 16:23:52
V piatok chýba u olovrantu nápoj. Filé ja osobne pre zš vyprážané pre mš inak. Dávam to aj do JL. Ja osobne nemám rada k masovým nátierkám mlieko, príde mi to takové divné. Ale napr moj syn raz mali napísané nátierka oškvarková, chlieb, kakao. No neviem ale mne osobne to príde nechutné. Inak po mojej 11 ročnej praxi som si zvykla, že rodičia budu mat pripomienky vždy aj ked budete sa snažit ako len chcete. Prajem pevné nervy a vela síl.
odpovedaťKŠÚ Trnava, 18.10.2011 8:48:41
Pani vedúca pri skladbe JL sa riaďte Zásadami na zostavovanie JL v zariadeniach školského stravovania, ktoré sú prílohou k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania. Pozrite si najskôr 3 prvé časti a postupne prejdite na všeobecné zásady, ktoré Vás budú najsprávnejšie navigovať čo do JL zaraďovať. Pridajte trošku Vašej profesijnej fantázie a hlavne si nechajte dostatočný čas na skladbu, spolupracujte s kuchárkami, ktoré Vám pomôžu zistiť čo tak najlepšie deti zjedia.Dobrý JL sa tvorí viac dní, nie za polhodinu ani hodinu. Všetci vieme čo sa deťom v ŠJ najviac ráta, ale bohužiaľ (alebo chvala bohu)nemôžeme im vo všetkom vyhovieť, nakoľko vo väčšine ich požiadavky nie sú zlučiteľné so zdravou stravou. Môžete si s nimi urobiť anketou prieskum a trošku ich do veci zaangažovať, budú Vám viac nápomocní ak budú vedieť, že sa majú možnosť vyjadriť. A rodičom treba zdôrazniť prečo sa takáto strava musí podávať, prečo nie hranolky atď..... . Často sa pýtam detí prečo sa im stravovanie v ŠJ nepáči a viete, že je to aj o špinavých (zle umytých) a hlavne mokrých tanieroch, ktoré sa im hnusia (i nám by z takých nechutilo). Chýba ten úsmev, prehodené slovko, milý prístup a nie namosúrený pohľad. Ja viem, že všetci robíme za peniaze a zvlášť v škol. stravovaní je práca a pláca podhodnotená, ale za to stravníci nemôžu. A treba si uvedomiť, ak by Vám ŠJ zrušili potom robíte všetko preto len, aby ste sa udržali. Je to vo väčšine prípadov ťažké, ale čo nám iné zostáva, len sa vzchopiť a zotrvať, pokiaľ nám túto možnosť zamestnávatelia poskytujú. Prajem veľa síl a hlavne veľa spokojných stravníkov a pochopenie Vašich nadriadených. Nádaská
odpovedaťvedúca, 18.10.2011 14:10:09
Dobrý deň pani Nádaská, prosím Vás o vyjadrenie sa k Zákonu č. 330/2009 príloha č. 2 Odporúčaný počet zamestnancov s školskej jedálni teda hlavne mi ide čo rozumiete v kolonke prevádzkový zamestnanec , kto tam patrí či kuchárky, alebo údržbár upratovačka, ekonom, učtovníčka. Veľmi pekne ďakujem myslím, že viaceré v tom nemáme jasno a prajem príjemný deň
odpovedaťmacocha, 18.10.2011 19:37:58
Ja by som tiež chcela len podotknúť, že prečo je to len odporúčaný počet a nie záväzný. Šetríme až 3 zamestnancov je to o hubu a za tie platy. A proste sila navyše nie je možná, ani pridať k platu nič za tých čo šetríme ani počuť. Proste malo by to byť záväzné. Varime pre 400 stravníkov. Máme dvojzmenú prevádzku. Raňajky 140 obed 400 večera 145 poprosím napísať koľko má byť zamestnancov. A zvlášť koľko by malo robiť večeru. veľmi pekne ďakujem za odpoveď
odpovedaťmateson, 18.10.2011 21:12:21
je to nepochopitelné, že počty učiteliek v mš su zavazné. Prekročí sa počet detí na jednu učitelku o dve-tri a už sa musí prijat nová. Ale kuchárka može mat navyše aj 100 strávnikov nič sa nedeje. Je to stále ten istý problém dookola.
odpovedaťvedúcka, 19.10.2011 6:39:54
Dobré ráno aj mňa by to zaujímalo my sme mali za minulý rok priemerne 240 obedov denne a mám nárok len na jednu kuchárku a jednu pomocnú kuchárku ,takto nám to bolo povedané ,je to možné?!? Lebo v zákone 330/2009 je odporúčaný počet zamestnancov a tiež nám nie je jasné čo sú prevádzkový zamestnanci, lebo keď sme sa ohradili, že máme nárok na jednu hlavnú kuchárku jednu kuchárku a dve pomocné tak nám, bolo povedané že to nie je možné, lebo do prevádzkových pracovníkov sa rátajú údržbár, ekonóm, učtovníčka , upratovačka a tam mi z dobrej vôle pani riaditeľka pridala dve pomocné, ale teraz vraví, že to nie je možné takto robiť, a pani kuchárky dostali upratovanie okrem školskej jedálne všetky časti ŠJ a teda aj WC, sprchy atď. Prosím poraďte nám ako je to vlastne, lebo zo zákona je odporúčaný počet v rozpätí 201-300 jedna vedúca, kuchár, zaučený kuchár, a dvaja prevádzkový zamestnanci ale to nemajú byť zamestnanci kuchyne teda pomocné kuchárky. Čakáme na skorú odpoveď a to asi všetky vedúce školského zariadenia. Ďakujeme
odpovedaťvedúca, 19.10.2011 7:11:01
Ja žasnem. Je toto vôbec možné? Ekonómky školy, upratovačky, školníci, sú platení z prenesených kompetencií, teda z rozpočtu školy a pracovníčky ŠJ a ŠK z originálnych kompetencií. Tieto financie sa nesmú miešať. Tak ako sú uvedení pracovníci v tabuľkách pre ŠJ tak ich máte mať na prevádzke. Je pravda, že je na škodu veci, že sú len orientačné, ale musíte si trvať na svojom. Keby z môjho rozpočtu platili upratovačky a ekonómky, zavolala by som ich určite pracovať do kuchyne.
odpovedaťmahulka, 19.10.2011 7:26:13
Nám tiež z nášho rozpočtu dajú dole na upratovačku, ktorá upratuje jedáleň 4 hod denne. Viem, že upratovať jedáleň by mali upratovačky zo školy a škola si ich aj platí. A potom nám strhávajú peniaze pre mzdovú účtovníčku, účtovníčku a aj údržbára a technika dosť nám to zaťaži náš rozpočet, ale proste je to tak z tých peňazíí by bola ďalšia sily do kuchyne. Tvrdia že škola má svoj rozpočet a jedáleň svoj rozpočet a každy si musí platiť zo svojho. Proste malo by to byť jasné pre Všetkých, aby sme sa mohli brániť.
odpovedaťJanka ZŠ, 19.10.2011 7:26:16
od septembra sa mi zvýšil počet stravníkov, požiadala som o 4-hodinovú prac. silu do kuchyne (podľa počtu stravníkov by mi chodila celá sila), dostala som odpoveď, že nie sú peniaze, lebo rozpočet mzdových nákladov na kuchyňu je na kalendárny rok. No tieto isté pravidlá neplatia na školu, lebo s zvýšením počtom žiakov, hneď boli prijaté dve pani učiteľky.Vidím, že nie som sama, čo mám tieto problémy a nepíšem o tom, že argument riaditeľky je...počty v tabuľkách sú len orientačné.
odpovedaťsilvia tokárová, 19.10.2011 7:55:28
Vážená pani vedúca, podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov je školská jedáleň účelové školské zariadenie zriadené za účelom stravovania detí a žiakov počas ich pobytu v škole. Orientačné počty výkonov zamestnancov podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školksého stravovania sú prepočty podľa počtu stravujúcich sa detí a žiakov. Ak nie sú finančné prostriedky na reaálny počet stravníkov t.j. aj iných ako sú deti a žiaci tak je potrebné urobiť z Vašej strany ako vedúceho zamestnanca úsporné opatrenia tak, aby ste zdravie detí a žiakov neohrozovali napr. nedostatnou údržbou Vášho zariadenia z titulu chýbajúcej pracovnej sily. J a na Vašom mieste by som tietoé skutočnosti oznámila pani riaditeľke písomne a zabezpečovala by som iba stravovanie detí a žiakov čo Vám zo zákona vyplýva. Žiadne iné osoby (ako stravovanie iných stravníkov, aktivity rôzneho charakteru) by som obmedzila na 0.
odpovedať, 19.10.2011 10:24:46
a ešte doplním p. Tokárovú nasledovne: v prílohe č.2 k vyhláške č.330/2009 Z.Z. je uvedený - ODPORÚČANÝ POČET........ vždy vysvetľujem zriaďovateľom, že musí byť stanovený odrazový počet zamestnancov, teda základ od ktorého sa počet stanovuje. Aj keď je uvedený odporuč.... to neznamená, že sa nemá dodržať, vždy robíme kompromis tak, že netrváme napr. na priajtí zamestnanca na doplnkovú stravu, ale na hl. jedlá áno. Všetko je potrebné vysvetľovať a nedať sa odradiť. Máte aj možnosť nestravovať zamestnancov alebo iných stravníkov, čo je však v praxi ťažko realizovateľné. Sú to Vaši zamestnávatelia a je logické, že sa s nimi nemôžete handrkovať o pracovné miesta. Doporučujem Vám vyvolať stretnutie, prizvať si niekoho s kým má starosta(riaditeľ) korektný vzťah a diplomaticky trvať na svojich požiadavkách, pri ktorých Vám pomôže perfektné ovládanie legislatívy a tiež hygienických požiadaviek, často sa mi podarilo uhrať pracovné miesta takýmto spôsobom, dokážete ich odzbrojiť Vašimi odbornými vedomosťami a ešte prosím Vás nebudte pri jednaní nepríjemné, snažte sa naladiť do pozitívnej nálady a vyjednávať pokojne. S tým ovládaním zákonov to je naozaj najúčinnejšie. Nedá sa mi všetko popísať, ale na Vašich krajských poradách si túto problematiku rozoberte. nádaská
odpovedaťJanka ZŠ, 19.10.2011 15:13:19
ďakujem p. Tokárovej i Nádaskej za odpoveď a myslím si, že neďakujem len za seba. Je tu kopec príspevkov na túto tému. Je to taký začarovaný kruh. Presne som urobila, to čo ste v odpovediach radili, odmietla som cudzích (iných) stravníkov a tým som zariadenie ukrátila o tých pár eur, čo sme mali z réžie a využívali na drobné výdavky kuchyne. Počet zamestnancov kuchyne sa prepočítava na deti a žiakov, ale kde sú dospelí? Veď to sú tiež naši stravníci a nie je ich málo. Bez znalosti zákonov a vyhlášok by som sa nepúšťala do boja, ale mnohokrát argumenty nestačia. Žiaľ.
odpovedaťekonómka, 20.10.2011 7:06:04
pri výpočte úväzku vedúcej ŠJ, kuchárok vychádzam z počtu všetkých zapísaných stravníkov: žiakov, zamestnancov i cudzích stravníkov. Je to správne?
odpovedať, 21.10.2011 7:38:30
áno je to správne, ved sa stravujú ak sa zapísali a ak niektorý stravník vypadne, tak je to na neakú dobu a zase sa vráti. Učiteľov tiež hore dolu neprepúšťajú a neprijímajú, už sa konenčne nepozerajte na tie jedálne ako na neaký prívesok, ktorý Vám je len na obtiaž, ak nebudeme jesť, tak to s nami nepohne tak ako s autom ak mu nenaplníte nádrž, konečne si to už uvedomte....... nemyslím len na Vás p. ekonómka , ale všeobecne.....
odpovedaťludmilka, 3.11.2011 18:56:20
Som rada ,že som natrafila na túto stránku,som jedna s tych čo robia v kuchyni ,mam ukončene stredoškolske vzdelanie a som kuchárka,ale my mame iný problém,máme vedúcu čo túto pracu robi 3 rok a problémy sa nakopili,jedalne sa nezostavujú podla toho čo ma byt(myslím tym skladbu jedalneho lístka),ked nam klesnu deti surovo každemu da dovolenku nasilu a ona je celych 8 hodin ,aj na 20 deti,mame počitač či skôr ona ma s programom na normovanie,ale nedava nam normovaci harok ten si musime robit my na svoj papier a ona si chodi porovnavať,chcem sa spyt či je to normalne som v kuchyni už 30 rokov bohužial,ale s takym niečim som sa stretla po 1 krat ,a o zachodoch a inom ani nehovorim to si umyvame samy aj ja
odpovedaťmateson, 4.11.2011 5:57:25
Zdravím, som veduca šj 11 rokov a záchod u nás umývam ja. Nikdy sme nemali žiadnu upratovačku.
odpovedaťMateson, 4.11.2011 6:02:46
Je ale pravda, že je to záchod iba pre nás. Čiže ja, kuchárka, pomocná. My to nejako zvlášt neriešime kto čo má. Spravit sa to musí, takže ten komu na to vyjde čas. A priznajme si, že kuchárka ho vela nemá.
odpovedaťsníček, 4.11.2011 11:33:02
Nie je to normálne, vedúca je tam na to aby vám prácu uľahčila a cez program nanormovala, ved je to strata času, ktorý možte vynaložiť na inú prácu ktorú v kuchyni máte a ma ju aj vedúca, ale normovať s programom je maličkosť, iných prác je oveľa viac ......
odpovedaťJanka ZŠ, 4.11.2011 13:43:35
Zvláštny prístup pani vedúcej. Kuchárka je môj partner, spolupracujem s ňou a v práci sa navzájom dopĺňame. Využitie programu a jeho možností majú uľahčiť prácu nielen mne, ale aj kuchárke. Ak nie je spolupráca vedúcej a kuchárok, kuchyňa nemôže správne fungovať. Nechápem postoj vedúcej, veď spoločne by nám malo ísť o dobré meno kuchyne a spokojnosť stravníkov. Pani kuchárka v klude si pohovorte s pani vedúcou a ujasnite si pravidlá. Ak Vám obom záleží na dobrej spolupráci, určite sa dohodnete. Držím palce a nenechajte sa znechutiť.
odpovedaťmateson, 4.11.2011 15:24:37
Nechápem,čo ju vede k tomu, že Vám nedáva normovací hárok a chodí porovnávat. Až to zistíte, dajte vediet. Viete, hovorí sa, že nie je nič horšie ako b.b ktorému dáte funkciu. Držím palce.
odpovedaťvedúc ZŠS, 4.11.2011 15:24:49
Nie je nič lepšie ak má vedúca kuchárky na ktoré sa môže 100% spoľahnúť a ktoré dokonale ovládajú svoju prácu. Ja si to veru povedať nemôžem, aj keď mám počítač tak kuchárka si normuje sama. jednoducho som musela na to pristúpiť, nakoľko keď som nastúpila pracovať na terajšie zariadenie hlavná kuchárka nevedela vôbec normovať, nevedela sa orientovať v recepturach, urobiť jedálny lístok - bolo to čosi hrozné - a riešiť to zmenou sa nedalo, nebolo za koho. Vedúca predtým im nanormovala (ručne) vyložila potraviny a varilo sa. Dodržať technologický postup? Vraj doma to varí takto. Zo začiatku som bola z celého ich systému práce zhrozená no už je to oveľa lepšie, ale stálo ma to dosť nervov a hlavne trpezlivosti. Najhoršie je ak mám ísť mimo pracoviska, ale aj toto zatiaľ zvládam a postupne sa aj kuchárky naučili. Lenže stále tam nie je tých 100%. No nevzdávam sa a každú chvíľu, kedy je čo i len krátky čas tak všetko preberáme negatíva ale aj pozitíva ich práce a posúvame sa k lepšieme.
odpovedaťEva, 4.11.2011 16:23:29
Dobrý deň. Neviem čo vedie vedúce jedální, k tomu, aby nútili kuchárky normovať ručne, keď majú program pre školské stravovanie. Kuchárka, ktorá nevedela nikdy normovať sa to už nenaučí a je zbytočné ju týmto poverovať. Som prísna vedúca nielen k svojim spolupracovníkom, ale aj k sebe, ale to neznamená, že budem tak pomstychtivá, že budem od nich vyžadovať ručné normovanie, keď mám k tomu program. Vynormujem na počítači, dám im normavacie hárky a ony si napíšu žiadanku na príslušný deň. Musím podotknúť, že všetky moje kuchárky vedia normovať, nechápem ako sa môže stať, že túto činnosť niektoré kuchárky neovládajú. Keď som nemala počítač tiež si normovali, ak mali málo času, urobila som to niekedy aj za nich. Je to o organizácii práce celého kolektívu, momentálne veľmi populárneho slova manažovanie a na to je tam postavená vedúca, ktorá má takéto činnosti zvládnuť. Moje kolegyne na pracovisku by som nikdy takto netýrala, lebo iné slovo na takýto postoj vedúcich neviem použiť. Eva
odpovedaťludmilka, 4.11.2011 16:54:11
Evka a Janka ďakuejm za podporu,my čo sme kucharky normovať vieme,zachody mame len 1 pre všetkych,čiže umyvame aj po stravnikoch zo školy lebo sme školska jedaleň pri M3 ale aj pre školu,vedúca je 52 ročna žena ktora sa dostala k tomu ako slepe kura kzrnu a robí to 3 rok ,skladba jedalneho jeej nič nehovorí,aj ked my kuchaky ho pišeme podla toho ako ma byt, ona si ho zmeni podla seba,a ked ju na niečo upozornime tak mame cely deň po chlebe lebo sa msti kde sa dá,vyhladava mam robotu navyše,a o inom nehovorím ,ved my niesme sopľave deti ja to robím 30rok a moja kolegyňa 40 tak si viete predsatvit,a nieje horšieho ked povie aby sme toho do jedla nedavali tolko a pritom je to tak vynormovane tak samy posudite o čom je to
odpovedaťmateson, 4.11.2011 18:54:46
Vy umyvate po stravnikoch wc? A čo robí upratovačka školy? A čo náplň práce?
odpovedaťeva, 17.1.2012 14:12:40
pom.sila,alebo kuchárka nesmie upratovať ani jedálen,okrem stolov, nieto ešte wc....podlahy a wc upratujú upratovačky.
odpovedaťsilvia tokarova, 8.11.2011 8:11:28
Pani kuchárka, prosím kontaktujte ma-silvia.tokarova@inedu.sk, nebojte sa, spolu to zvládneme, pomôžem Vám.
odpovedaťludmilka, 9.11.2011 23:00:08
Silvi nejde mi to odoslať,na vaš mail
odpovedaťsilvia tokarova, 10.11.2011 8:40:33
Ludmilka napíšte mi na e-mail: silvia.tokarova@minedu.sk, laebo zavolajte v piatok - 11.11.2011 o 8.00 hod 02/59374305.
odpovedaťtiež Janka, 8.11.2011 9:48:36
a stojí vam taká robota zato?
odpovedaťvedúca ZŠS, 4.11.2011 18:52:15
Nie som pomstychtivá s kuchárkami máme dobrý vzťah, ale môj názor je, že hlavná kuchárka by mala ovládať tieto činnosti. Posadiť ju k počítaču nemôžem nakoľko s programom nevie a všemožne sa aj bráni túto činnosť naučiť. V prípade, že by som nebola na pracovisku dlhšie (PN) ako si dokáže nanormovať objednať potrebné suroviny a zabezepčiť plynulý chod celej prevádzky, takže to je dôvod. No a hlavná kuchárka to má dokonca aj v pracovnej náplni takže nerobí nič navyše jej pozícia nie je len o tom, že príde a navarí, má byť pravou rukou vedúcej a zorganizovať si prácu v kuchyni a o tom je aj ta spolupráca. Varíme 400 obedov, 2 druhy jedál, 5.5 sily, nemám admin. a keby tam nebola spolupráca, tak si myslím, že to ani nemôže fungovať.Materiálno technické vybavenie majú perfektné a môžem povedať, že by im veľa kuchárok závidelo, a neraz som sa postavila či už k umývaniu riadu, čisteniu zeleniny a aj výdaju alebo aj sociálneho. To len k tomu týraniu
odpovedaťludmilka, 6.11.2011 19:13:23
no my take super vybavenie nemame až,ked sa niečo pokazi tak školnika musime ohlasit my ,umyvačku mame ale na riade zoatavaju zbytky jedla ,aj ked oplachujeme niekde je chyba ale neviem kde jednoducho zavidim tym veducim čo si rozumia spolu s kucharkami,aj my sme to tak amli lenže všetko úpokazila byvala riaditelka ,našej byvalej veducej nezvyšila uväzok ale tejto hej ,tam je ten pes zakopany ale to by musel človek zažit na vlastne oči
odpovedaťMateson, 6.11.2011 21:08:04
Možem sa opytat kolko máte detí na stravu?
odpovedaťludmilka, 9.11.2011 22:50:48
no neviem kolko mame zapísanych lebo to nám vedúca nehovorí,ale myslím že niečo cez 200,pritom budova školky je vedlajšia budova kde prenášame ,zariadenenie mame take :mame 1 kotol,1myčku (to je pri kuchyni lebo sme aj pre školu,v školke sa umyva učne),myčka myje atk ako myje riad je odtial špinavy niekedy aj po opalchnutí,jednu dvojtrubu a panvicu kde vypražane aj varíme a samozrejem sporak 1elektricky,toť vše
odpovedaťEva, 7.11.2011 15:18:04
Dobrý deň. Stále mi uniká dôvod, prečo musia kuchárky normovať ručne, keď máme na normovanie program. Pracovné náplne boli písané keď nebola éra počítačov a všetko sa robilo ručne. Tiež vtedy naše kuchárky normovali. Je to strata času minimálne pol hodiny denne, ktorá sa dá využiť iným spôsobom. U mňa 10 minút. S pozdravom Eva
odpovedaťnadaska, 10.11.2011 9:12:42
p.ludmilka ako to, že neviete koľko máte stravníkov, veď to je základ pri výdaji potravín, aby nedošlo k manipulácii s potravinovým tovarom musíte vedieť koľko čoho potrebujete, či je Vám tovar vydaný v súlade snormami, podľa počtu stravníkov, ako môžete vedieť, že je to správne vynormované? respektíve či je množstvo v súlade s normou? aj preto je potrebné aby p.kuchárky poznali normovanie, práve preto nemôže robiť kuchárka aj vedúcu aj kuchárku a naopak, aby bola vzájomná kontrola. Toto vysvetľujem zriaďovateľom, aby Vám nerušili miesta. Je to pre Vás veľmi dôležité, pre niektorých zriaďovateľov je tendencia miesta rušiť a prácu ved. a kuch. zlučovať. Áno zdá sa nelogické normovať ručne ked je doba počítačov, ale na druhej strane predsa tá kontrola má význam. Neviem ako by to bolo dobré vymyslieť, aby sa to ručné normovanie uľahčilo, možno niektoré máte dobrú radu? Nechcem sa dotknúť nikoho z vedúcich, ale z praxe viem, že to niekde funguje aj takto.
odpovedaťpracovná sila, 10.11.2011 13:03:44
Srdečná vďaka za veľmi pravdivé vysvetlenie. Ktokoľvek z nás by pravdepodobne mohol robiť dôležitejšie veci ako to, čo robíme. Ktokoľvek z nás by iste vedel robiť to, čo robí aj inak. Ale nikto z nás nezostane nažive a duševne zdravý, ak nebude mať čo robiť - zrušením pracovného miesta so stratou práce.
odpovedaťveduca ZŠS, 10.11.2011 14:53:17
ďakujem za Váš príspevok, podľa môjho názoru, je dobré keď si kuchárka vynormuje sama - vie sa lepšie orientovať - má oveľa lepší prehľad o množstvách potravín do jednotlivých pokrmov, a či dostala to čo mala dostať podľa receptúry a počtu stravníkov, nie je problém aj bez pozerania do receptúry, aby zistila či jej niečo chýba. Mala som dve zariadenia a chodila som každý druhý deň, takže dievčatá boli odkázané vo veľa veciach si poradiť absolútne samé a napr. p. kuchárka aj bez noriem dokázala približne urobiť prepočet potravín, ktoré bude potrebovať do varenia, a taktiež pri dobrej organizácii práce sa to dá zvládnuť - ráno alebo poobede si spolu vypijeme aj kávu -pri ktorej ale preberáme všetko čo sa dá, urobí sa JL- taká denná prev.porada. PC je super ale o veľa nás aj oberá. Všetko robíme automaticky, stlačíme tlačidlo a je vypočítané, a pokiaľ sa nepozrieme do PC nevieme sa koľkokrát v niektorých veciach zorientovať.
odpovedaťveduca ZŠS, 10.11.2011 15:03:21
pokračovanie normovanie ručne aj keď sa niekomu zdá že je to zbytočné (zaťažujúce) keď sú počítače je ten menší problém, ktorý im sťažuje prácu - dievčatám, treba v prvom rade vytvoriť dobré podmienky na varenie aj keď to je pre nás vedúcich to najťažšie - financie, ale krôčik po krôčiku a postupne sa to darí - konvektomat, umývačka riadu, sporák, kotol, výdajne zariadenia, vzduchotechnika, okná (veľké Ď p.riaditeľovi).... a to je pre nich väčšia pomoc ako keď im dám vytlačený papier z PC
odpovedaťludmilka, 10.11.2011 22:47:52
no denne vieme kolko mame ale nevieme kolko mame skutočnych zapisanych stravnikov,a to zbytočnčne dvojnormovanie ked je počitač neviem k čomu je dobre berie to zbytočne čas,a ešte chcem vediet aka sila je určena na prenašanie, prenašame do ruhej budovy či je sneh alebo dažd, myslím že tato situacia v kuchyniach čo je ,nevedie k ničomu a ja sama som sa rozhodla odist preč daleko od školskej kuchyne ,nie aby sa človeku ulahčovalo ,ale sa mu priťažuje,
odpovedaťmateson, 10.11.2011 9:59:16
pani kuchárka to pravdepodobne myslela tak, že nevie kolko je zapísaných. Kolko ktorý den maju na stravu predpokladám vedia. Ako by normovali?
odpovedaťeliska@, 21.1.2012 20:27:12
pani kucharky mam na vas dotas mi mame 189 deti kolko by nas malo byt na smene aj s veducov podotikam ze musime riadit aj jedalen a vraj mame byt radi ze mame robotu som mlada v starsom kolektive kucharok ale poviem vam ti co o nas rozhoduju nemaju ani predstavu kolko je v kuchyni robotidakujem za odpoved
odpovedaťKristína, 30.1.2012 18:08:10
Dobrý deň. Som taktiež začínajúca vedúca školskej jedálne a potrebovala by som pomoc pri programe VIS sklad, stravné. ( ako je napríklad zmena stravnej jednotky a pod.)
odpovedaťvedúca ŠJ, 31.1.2012 7:01:55
Zadajte t. č.- kontakt pomôžem
odpovedaťKristína, 31.1.2012 17:42:23
Dobrý deň. Môj kontakt - 0911 620 471, 0918 617 997. veľmi pekne Vám ďakujem .
odpovedaťTerezia, 19.3.2012 21:22:53
Dobrý deň, tiež by som Vás rada poprosila o radu. Prečítala som si celú diskusiu, ale nenašla som riešenie. V našej MŠ spolu s jasličkami sa diskutuje o tom, či sa príjmu dve deti s cukrovkou a jeden maličký celiatik. Máte, moc Vás prosím, niekto nejaké skúsenosti so skladbou jedálneho lístka pre takéto deti? Ešte by som rada upresnila, že všetci traja sú pod 20 mesiacov veku. Ďakujem vopred za odpoveď a budem vďačná za akúkoľvek pripomienku.
odpovedaťvedúca ŠJ, 20.3.2012 6:42:34
V prvom rade neviem či ste zariadenie MŠ s DJ štátnymi alebo súkromnými, Pre detské jasle treba dať pozor, nakoľko tieto normy sú len pre deti od 3 rokov, alebo pri výnimke v MŠ od 2,5 roka a to so súhlasom rodiča, že dieťa môže konzumovať túto stravu. Treba sa opýtať metodičky z vášho KŠÚ ako postupovať podľa akých noriem pre jasle. tam je to diskutabilné. Do jasieľ by ani nemali brať takéto deti. Stačí už od MŠ. Je to náročné pre kuchárky . Sú to veľmi malé detičky. Pri takejto diagnóze pozor, myslím s tým , že sú ešte dosť malé. Do jasieľ by mali brať deti len zdravé, až potom už do MŠ , kde je dieťa väčšie a máme na to prispúsobené receptúry.Mamička nech je aspoň do 3 rokov doma, ako mohla dať lekárka odporúčanie do kolektívu pri takejto diagnóze, ale hlavne pri takom malom veku.....
odpovedaťWewe, 13.10.2017 16:08:54
Dobrý deň, zaujímavá diskusia tu vznikla. Rada by som sa skontaktovala s niekym kto ma skúsenosť práve s jedálničkom pre MŠ- jasle. Dakujem 0903022281

Sponzori portálu
TOP články mesiaca
Späť nahor
Partnerské portály:
Jídelny.cz, s.r.o., Farského 638/14, 326 00 Plzeň - Východní Předměstí, Česká republika
Telefón: +420 731 331 095, e-mail: info@jidelny.cz